Extra geld voor hulp aan laaggeletterden

woodtype-846089__340

Gemeenten krijgen vanaf volgend jaar extra geld voor het intensiveren van de hulp aan laaggeletterden. Het gaat om 5 miljoen euro in 2020 oplopend tot 7,3 miljoen euro in 2024. Alle gemeenten moeten eind 2024 een integrale aanpak laaggeletterdheid hebben.

Een overeenkomst over de vervolgaanpak laaggeletterdheid is maandag ondertekend door minister Van Engelshoven (Onderwijs) en de VNG tijdens het begin van de Week van de Alfabetisering. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen.

Signalen

Afgesproken is dat gemeenten de hulp aan laaggeletterden gaan intensiveren. Medewerkers van gemeenten worden bijvoorbeeld geïnformeerd over hoe zij signalen van laaggeletterdheid kunnen herkennen. Inwoners kunnen dan sneller en doelgerichter worden geholpen, zo is de achterliggende gedachte. Iemand die aanklopt voor schuldhulpverlening kan, als dat nodig mocht blijken, worden doorverwezen naar een taalcursus. Gemeenten gaan de kwaliteit van de taalcursussen structureel controleren, zo is verder afgesproken tussen het ministerie en de gemeentekoepel.

Taal- en computerles

Gemeenten en ministeries gaan samen onderzoeken wat het beste werkt om mensen te bereiken en wat er nodig is hen zo ver te krijgen taal- of computerles te gaan nemen. Naast het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat het om de ministeries van Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.  

https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/extra-geld-voor-aanpak-laaggeletterdheid.10754323.lynkx

LinkedIn
Facebook
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »