Hoogleraar Batstra kritisch op ‘badinerend’ armoedebeleid

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

GRONINGEN De Groningse hoogleraar Laura Batstra is kritisch op het armoedebeleid in Nederland. De Groningse wethouder Isabelle Diks die armoedebestrijding in portefeuille heeft, moet het ook ontgelden.

In een uitgebreid opinieartikel in Dagblad van het Noorden omschrijft ze het armoedebeleid als inefficiënt en vernederend. De uitvoering van het ‘nobele werk’ wordt intussen gedaan door ‘goedbetaalde krachten’, aldus Batstra. Deze duurbetaalde krachten boeken bar weinig resultaat, zo luidt de analyse van de hoogleraar. Zo sorteren de miljoenen die de overheid jaarlijks uitgeeft om kinderen uit arme gezinnen aan het sporten amper effect. Buurtsportcoaches, armoederegisseurs, lectoraten, leerstoelen, armoedecongressen – er gaan miljarden om in de armoede-industrie. ‘We kunnen ook stoppen met al deze indirecte armoedebestrijding en het geld dat daardoor overblijft direct besteden aan het verhogen van de laagste inkomens’.

Toen het Sociaal Cultureel Planbureau de besteding van de miljoenen in voornoemd sportporject analyseerde kwam het tot de conclusie dat ouders van de arme kinderen zelf niet actief zijn en daarom hun kinderen niet stimuleren. ‘Het is beschadigend en onterecht om medemensen die de pech hebben in een situatie met weinig geld te leven, op deze manier weg te zetten. De Groningse wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) stelde onlangs in een veel bekritiseerd interview zelfs dat arme mensen goed moeten nadenken voor ze aan kinderen beginnen.’

De provincie investeert een half miljoen euro onder andere voor voorlichting aan arme mensen met een zwangerschapswens. ‘De vraag is wie er op dergelijke badinerende voorlichting zit te wachten. Het geld lijkt beter besteed aan schuldhulpverlening, slachtofferhulp en betere behuizing. Wanneer een armoedebeleid niet aanslaat, dan kunnen we in plaats van de armen ook de beleidsmakers onder de loep leggen’.

https://gezinsbode.nl/artikel/1163733/hoogleraar-batstra-kritisch-op-badinerend-armoedebeleid.html

Afbeelding van Wolfgang van de Rydt via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?