Inspiratie Participe: een welzijnsorganisatie die participatie ademt

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Participatie, een belangrijk thema in het sociaal werk maar hoe zorg je ervoor dat organisaties in het sociaal werk daadwerkelijk inwoners centraal stellen en het samen beslissen rondom sociale thema’s vorm gegeven wordt? Afgelopen weken hadden wij een online ontmoeting met Participe. Participe die als slogan heeft ” maakt meedoen mogelijk” Wat een enthousiaste club mensen, die het geluid van de inwoner voortdurend voorop willen stellen. Graag vertellen wij over deze prachtige ontmoetingen en zijn we nieuwsgierig naar hun mogelijkheden om het ” meedoen” ook daadwerkelijk mogelijk te maken.

Participe

Participe Amstelland is de organisatie voor welzijn en maatschappelijk werk in Aalsmeer, Amstelveen, Ouder Amstel en Uithoorn. Participe Amstelland wil dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Wij versterken inwoners bij onverwachte gebeurtenissen in hun leven en stimuleren buurtbewoners om elkaar te ontmoeten en samen activiteiten te ondernemen. Ons motto is: welzijn voorkomt zorg.

Bij Participe Amstelland werken onder andere ouderenadviseurs, maatschappelijk werkers, wijkcoaches, sociaal beheerders en activiteitenbegeleiders. Zij doen dat onder andere vanuit een aantal wijkcentra of locaties in de buurt. 

Bij Participe Amstelland denken we in kansen in plaats van in beperkingen. “Nee” verkopen we niet, we kijken naar wat wél mogelijk is. Dat doen we met de enthousiaste en vakkundige medewerkers, met de steun van onze vrijwilligers én met een aantal samenwerkingspartners.

Online zoomen met Participe

Voorbeelden

  • welzijn op recept
  • Sociaal koken
  • Financieel cafe
  • Helpende Hand
  • Bijspringen en versterken
  • Allemans club

Allemaal voorbeelden van projecten waarover we per project wel een compleet verslag zouden willen schrijven. Al deze projecten zijn ontstaan vanuit duidelijke behoeften van inwoners zelf. En zijn vaak ook opgezet in samenwerking met betrokken inwoners. Wat maakt dat projecten blijven bestaan en Participe deze weer loslaat. 

Wij zijn nieuwsgierig naar de doorontwikkeling en het vervolg. Hoe is het participe zo gelukt om inwoners voorop te stellen en alle activiteiten die ze ondernemen van onderop te faciliteren. Welke groei hebben zij doorgemaakt en welke wensen tot ontwikkeling is er nog? Participe wil vanuit een menswaardige benadering aansluiten bij de behoeften van inwoners. Deze behoefte stellen ze centraal en Participe zoekt naar mogelijkheden bij deze behoeften aan te sluiten. Is dat altijd makkelijk? Nee natuurlijk niet. Een spagaat in het speelveld van belangen  en bedoelingen. Waar Participe trouw blijft aan haar bedoeling. Projecten worden opgestart en met liefde  weer losgelaten zodra inwoners het zelf kunnen overnemen. Deze benadering zorgt voor een sterke bijdrage in de opbouw van een community waarbinnen inwoners worden versterkt.

Vervolg: Inspiratie dialoog woensdag 10 juni

Op 10 juni organiseren we een inspiratie dialoog over het welzijnswerk en participatie, waarin Participe een presentatie geeft over de mogelijkheden van betrokkenheid en participatie. Meer weten over de organisatie? https://www.participe.nu

Ontdek meer

Participatie

Leestijd: 5 min. Geen schotten, maar mensen In het sociaal domein klinkt luid de roep om integraal te werken en om verbinding te

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?