Meer mindfulness op je werk: 6 tips

Mindfulness

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Meer focus en minder stress door het toepassen van mindfulness

Meeting hier, mailtje daar, snel nog even lunchen… Je werk is meestal druk druk druk, met als gevolg: chaos in je hoofd. En door gebrek aan rust in je hoofd ben je juist weer minder productief, efficiënt en gelukkig.

Mindfulness heeft alleen maar voordelen. Naast het toch wat zweverige en niet al te concrete “rust in je hoofd”, blijkt dat mindfulness zorgt voor:

  • Meer overzicht
  • Minder door emoties laten meeslepen
  • Beter naar jezelf en anderen luisteren
  • Meer balans tussen werk en privé
  • Minder ziekteverzuim
  • Meer betrokkenheid

Klinkt best fijn, als je het mij vraagt! Dus ging ik op zoek naar de beste tips om meer mindful op werk te zijn. En believe me, het werkt écht.

#1 Mindful vergaderen

Iedereen rent nog snel even langs de koffieautomaat , tikt met lichtelijke frustratie een e-mail af of trekt een sprintje naar de wc voordat een vergadering of meeting begint. Het gevolg: iedereen voelt zich gehaast en is er niet helemaal bij. Tackle dit door iedereen te vragen een 2 à 3 minuten stil te zijn voordat jullie beginnen met de agenda. Zo is iedereen veel meer bezig met waar jullie nu over aan het praten zijn.

#2 Stop met multitasken

We zijn slecht in multitasken, ontzettend slecht. Zo doet een multitasker bijna twee keer langer over een taak dan een singletasker. Doe dus maar één ding tegelijkertijd. Niet alleen goed voor je efficiëntie, ook niet voor je focus en mindfulness. Focus je op één taak, op wat je nú aan het doen bent. En niet op de 100 mailtjes die ook nog langzaam binnendruppelen.

Hier lees je hoe je beter wordt in singletasken.

#3 Check op vaste momenten je mail

We zijn nieuwsgierig en soms verslaafd aan mailtjes wegwerken en de to do lijst afstrepen. Maar de hele dag door je mail checken komt je mind niet ten goede. Plan een aantal vaste momenten om je mail te checken en focus je tussendoor op je to do lijst.

#4 Gebruik de pomodoromethode

Vind je het lastig om je dag in te delen zodat je niet een slaaf van je mail wordt? Gebruik de pomodoromethode. In het kort: je werkt steeds 25 minuten en neemt daarna een korte pauze. Lees hier hoe het precies gaat en waarom het zo goed werkt. Doordat je je meer focust op wat je in die 25 minuten aan het doen bent, ben je vanzelf meer in het moment. #lekkermindful

#5 Korte meditaties gedurende de dag

Niemand kan 4 uur achter elkaar doorwerken, een bammetje naar binnen gooien en zich weer 4 uur focussen. I wish, maar helaas (of gelukkig) zijn we nog geen robots. Mediteer daarom kort steeds gedurende de dag, zo’n meditatie hoeft maar een minuutje te duren en je kunt zelfs achter je bureau blijven zitten. Je kunt met jezelf afspreken dit elk heel uur te doen, of de pauzes gebruiken wanneer je de pomodoromethode gebruikt.

#6 Probeer in het moment te zijn

Wanneer je een beginnend mediteerder bent, merk je pas op hoe ontzettend vaak je gedachten afdwalen. Onbewust dwalen je gedachten steeds weer af. Hier beter in worden kun je ook op je werk oefenen, bijvoorbeeld tijdens een werkbespreking. Probeer echt met aandacht te luisteren, en breng je gedachten steeds weer terug naar de spreker als je gedachten alle kanten opgaan. Het gaat nu even niet om de was die je moet doen of de vraag wat je vanavond aan moet op je date, het gaat om het nu.


bron: www.businees-bubbles.nl

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?