”We kunnen samen veel mooier doen.” – Klariena Bouma

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Ze heeft bakken vol ervaring binnen het sociaal domein en heeft in 2020 de stoute schoenen aangetrokken en is voor zichzelf begonnen. We praten vandaag met Klariena Bouma van @Klariena. Ze is trainer, coach, trainingsacteur en begeleider met een passie voor de jeugdzorg.

Schuttingen


Haar missie? Een betere, integrale samenwerking binnen het sociaal domein. “Er zijn altijd veel ideeën en plannen, maar niet iedereen durft ‘over de schutting’ te kijken. We zouden meer met elkaar kunnen samenwerken met als doel om de inwoner nóg beter te helpen.”

Maar over de schutting kijken, betekent niet altijd naar de ander kijken. Het kan ook een denkbeeldige schutting in jezelf zijn. Die we soms om ons heen zetten waardoor we het gevoel krijgen beperkt te zijn of om creatieve oplossingen te bedenken. Dat gaat vaak onbewust. We denken dat een ander er niet op zit te wachten dus blijf je achter je eigen schutting (kaders).

Waarom is deze samenwerking zo belangrijk binnen het sociaal domein? “Wij werken met mensen met een (vaak kwetsbare) hulpvraag. Voordat iemand bij ons aanklopt, is er al veel gebeurd en is het voor hen een hele stap. Daarom is het zo belangrijk om naar jezelf te kijken. Het is normaal dat je een mening hebt en een oordeel vormt. Wat doet de hulpvraag met jou? Neem je je oordeel mee in je beslissingen? Interessante vragen.

Interactie


Wat is een middel om bewust te worden van beperkingen in denken, maar ook van jouw kwaliteiten? Reflectie. “Het is een ongelooflijk belangrijk onderdeel van ons vak”, vertelt Klariena. Reflectie vraagt om stil te staan bij jezelf. En hoe lastig is het om daarvoor tijd te nemen terwijl het al zo druk is? Zeker niet makkelijk, maar o zo belangrijk. De kunst is om die tijd en ruimte op te eisen. Klariena: “We hebben elkaar nodig om (durven) te leren, feedback te (durven) krijgen en elkaar kritisch te (durven) bevragen.” Tuurlijk wil je de ander niet kwetsen en dat is ook niet de insteek. Door middel van de juiste vragen, kun je de ander verder helpen. Die interactie, ook buiten je eigen team en organisatie, kan verrassende dingen opleveren. Hoe tof dat je een collega spreekt die anders naar een casus kijkt dan jij? Niet beter dan jij, maar met een andere frisse blik?

Samenwerken door te verbinden


Klariena Bouma is zelfstandige, heeft veel kennis en ervaring als jeugdprofessional en geeft trainingen binnen het sociaal domein. Sinds een tijdje is ze ‘verbinder’ bij Sociaal Domein Online. Waarom eigenlijk en wat brengt het haar? En waarom is deze community anders dan de bestaande platformen binnen het sociaal domein? Ze vertelt er uitgebreid over in deze podcast, maar hierbij alvast een tipje van de sluier.

Klariena: “Het ‘verbinderschap’ heeft mij al veel gebracht: een uitbreiding van mijn netwerk, de mogelijkheid om over alle onderwerpen binnen het sociaal domein te sparren, maar ook heerlijk te kunnen ventileren en weer nieuwe kennis krijgen, zijn voor mij inmiddels onmisbaar.” Maar ook de gezamenlijke drive om de ander te helpen, de verschillende inzichten en de persoonlijke groei komen aan bod.

“De kampvuursessies zijn echt heel leuk en het is supergaaf dat we allemaal dezelfde missie hebben en elkaar dan nu hier ‘bij de verbinders’ treffen. Daar word ik gelukkig van en samen kunnen we echt onze missie waarmaken. Heel tof. Samen mens zijn.”, vertelt Klariena vol passie.

Met dit interview willen we jou inspireren en misschien word je uitgedaagd om de oefening te doen! Welke oefening? Die hoor je in de podcast! ⬇️

Bekijk alle artikelen

Ontdek meer

Participatie

Leestijd: 5 min. Geen schotten, maar mensen In het sociaal domein klinkt luid de roep om integraal te werken en om verbinding te

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?