“We kunnen samen veel mooier doen.” – Podcast met Klariena Bouma

Podcast opname

Ze heeft bakken vol ervaring binnen het sociaal domein en heeft in 2020 de stoute schoenen aangetrokken en is voor zichzelf begonnen. We praten vandaag met Klariena Bouma van @Klariena. Ze is trainer, coach, trainingsacteur en begeleider met een passie voor de jeugdzorg.

Schuttingen
Haar missie? Een betere, integrale samenwerking binnen het sociaal domein. “Er zijn altijd veel ideeën en plannen, maar niet iedereen durft ‘over de schutting’ te kijken. We zouden meer met elkaar kunnen samenwerken met als doel om de inwoner nóg beter te helpen.”

Maar over de schutting kijken, betekent niet altijd naar de ander kijken. Het kan ook een denkbeeldige schutting in jezelf zijn. Die we soms om ons heen zetten waardoor we het gevoel krijgen beperkt te zijn of om creatieve oplossingen te bedenken. Dat gaat vaak onbewust. We denken dat een ander er niet op zit te wachten dus blijf je achter je eigen schutting (kaders).

Waarom is deze samenwerking zo belangrijk binnen het sociaal domein? “Wij werken met mensen met een (vaak kwetsbare) hulpvraag. Voordat iemand bij ons aanklopt, is er al veel gebeurd en is het voor hen een hele stap. Daarom is het zo belangrijk om naar jezelf te kijken. Het is normaal dat je een mening hebt en een oordeel vormt. Wat doet de hulpvraag met jou? Neem je je oordeel mee in je beslissingen? Interessante vragen.

Interactie
Wat is een middel om bewust te worden van beperkingen in denken, maar ook van jouw kwaliteiten? Reflectie. “Het is een ongelooflijk belangrijk onderdeel van ons vak”, vertelt Klariena. Reflectie vraagt om stil te staan bij jezelf. En hoe lastig is het om daarvoor tijd te nemen terwijl het al zo druk is? Zeker niet makkelijk, maar o zo belangrijk. De kunst is om die tijd en ruimte op te eisen. Klariena: “We hebben elkaar nodig om (durven) te leren, feedback te (durven) krijgen en elkaar kritisch te (durven) bevragen.” Tuurlijk wil je de ander niet kwetsen en dat is ook niet de insteek. Door middel van de juiste vragen, kun je de ander verder helpen. Die interactie, ook buiten je eigen team en organisatie, kan verrassende dingen opleveren. Hoe tof dat je een collega spreekt die anders naar een casus kijkt dan jij? Niet beter dan jij, maar met een andere frisse blik?

Met dit interview willen we jou inspireren en misschien word je uitgedaagd om de oefening te doen! Welke oefening? Die hoor je in de podcast! ⬇️

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »