Nieuwe kansen en/of voornemens?

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Een nieuw jaar voelt vaak als een kans en nieuw begin. Stel jij leerdoelen op voor het nieuwe jaar? Jezelf doelen stellen kan heel effectief zijn. Hiermee kun je je lerende mindset bevorderen. Je kunt altijd iets nieuws leren en ontwikkelen. Als mens ben je zelf verantwoordelijk voor de verandering die je wenst.

Soms is het best ingewikkeld om doelen en veranderwensen op te stellen. In deze oefening nemen we je mee om dit zo effectief mogelijk te doen. We geven je handvaten om je doelen goed vorm te geven en hoe je de gewenste verandering kunt realiseren en vasthouden.

Wat is jouw doel of veranderwens voor het komende jaar?
Stel jezelf onderstaande vragen om te concretiseren wat je anders zou willen in het komende jaar:

 1. Wat zou je graag anders zien?
 2. Hoe ziet het eruit als het anders is? Wat is er dan anders? (Maak dit zo concreet mogelijk, want het zorgt ervoor dat je de stappen om je doel te bereiken kleiner kunt maken).
 3. Als je de gewenste verandering een cijfer geeft, welk cijfer is dat? Wat zit er dan allemaal in dit cijfer? Dit is een schaalvraag, je kunt hiermee de verandering meten en concretiseren.
 4. Waar sta je nu t.a.v. je doel? Dit is een plateau vraag. Als je het doel een cijfer geeft, kun je beoordelen waar je nu staat. Het helpt soms om het doel op te splitsen in ‘kleine doelen’, zo kom je stap voor stap richting je einddoel.
 5. Iedere stap richting je doel is mooi. Succes mag gevierd worden! Door stil te staan bij mijlpalen is het makkelijker om vol te houden en door te zetten richting je einddoel.

Tips voor het vasthouden en het bereiken van je doel(en).
Als je je doel of veranderwens hebt opgesteld ben je al een heel eind. Hoe zorg je ervoor dat je je doel bereikt?

 • Deel ze met collega’s, familie en vrienden (De kracht van samen).
 • Besteedt er extra aandacht aan. Bijvoorbeeld tijdens een intervisiebijeenkomst.  
 • Splits je einddoel op in kleine stappen.
 • Geef aandacht aan dat wat goed gaat en de successen die je al hebt behaald.
 • Zit er iets tegen? Dat geeft niets, want van tegenslag leer je juist.
 • Maak je doelen visueel! Teken ze uit, schrijf ze op en zorg ervoor dat je er regelmatig aan herinnert wordt.
 • Bovenal: wees trots op jezelf, je doet het allemaal toch maar mooi!

Wil je samen met anderen doelen stellen en elkaar motiveren? Is jouw antwoord hierop ja? Dan kan het programma Methodisch reflecteren zeker iets voor je zijn! Tijdens dit programma staat je ontwikkel- en leerproces centraal. Er is aandacht voor de professionele standaarden en de lerende professional. Meer informatie lees je via: https://sociaaldomeinonline.nl/methodischreflecteren/

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?