Nog steeds veel bijstandsaanvragen, uitstroom trekt iets aan

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

woensdag 29 juli 2020

Het aantal aanvragen voor bijstand lag in juni nog steeds 30% hoger dan voor de coronacrisis. Het aantal daadwerkelijk toegekende bijstandsuitkeringen stabiliseerde deze maand, de uitstroom trok licht aan. Dat blijkt uit de gegevens van de Divosa Benchmark Werk & Inkomen, waar ruim 220 gemeenten aan meedoen.

In juni waren er minder aanvragen voor een bijstandsuitkering dan in de eerste drie maanden van de coronacrisis. Het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering lag 30% hoger dan in februari. Februari is de laatste maand voor de coronacrisis en is een goed ijkpunt omdat het een maand was met een gemiddeld aantal aanvragen.

Uitstroom trekt wat aan

Het verminderd aantal aanvragen vertaalt zich in een heel licht dalende instroom in de bijstand. De uitstroom uit de bijstand trekt weer aan. Dit hangt waarschijnlijk samen met de versoepeling van een aantal coronamaatregelen zoals de heropening van de horeca.

Verwachtingen

De ontwikkeling van de bijstand volgt de ontwikkeling van de economie. Blijft het aantal banen en vacatures achter, dan zal de bijstand blijven groeien. Zeker als WW-uitkeringen aflopen of zzp’ers hun bedrijf niet kunnen voortzetten. Mensen die geen andere middelen van bestaan hebben, zullen dan een bijstandsuitkering aanvragen. Als de economie aantrekt, zal de instroom in de bijstand juist weer dalen en de uitstroom verder toenemen.

Achtergrond

De cijfers zijn gebaseerd op gegevens uit de Divosa Benchmark Werk & Inkomen. Omdat de benchmark niet alle gemeenten in Nederland omvat, gaat het om verhoudingsgetallen. Absolute aantallen geven immers niet het landelijke beeld weer. De cijfers over in- en uitstroom zijn gebaseerd op gegevens van 217 gemeenten die over juni 2020 gegevens hebben aangeleverd bij de Divosa Benchmark Werk & Inkomen. Zij representeren 78% van het bijstandsbestand. De cijfers over bijstandsaanvragen zijn gebaseerd op de gegevens van 152 gemeenten die complete gegevens hebben aangeleverd over de aanvragen algemene bijstand. Deze gemeenten representeren 56% van het bijstandsbestand.

Divosa Benchmark

Hoe presteert jouw gemeente op gebied van werk, inkomen, armoede en schulden? Hoe kan het beter? En hoe doen andere gemeenten het? De Divosa Benchmarks Werk & Inkomen en Armoede  & Schulden geven (duiding aan) actuele cijfers. Meer over de Divosa Benchmark

CONTACTPERSOON

Marije van Dodeweerd

Marije van Dodeweerd

procesmanager Monitoring, Benchmarking & Onderzoek

06 – 10 39 57 48

mdodeweerd@divosa.nl

https://www.divosa.nl/nieuws/nog-steeds-veel-bijstandsaanvragen-uitstroom-trekt-iets-aan

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?