Oplossing voor thuiszitters: VR virtueel vriendje

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Een virtueel VRiendje; hoe voelt dat?

Ambiq begeleidt kinderen en jongeren die niet meer naar school durven. Dit leidt soms tot langdurige uitval en veel gemiste lessen. Daarom doen we een pilot met VRiendje: een kind of jongere kan vanuit huis (of een andere locatie) virtueel meedoen in de klas, terwijl de ambulant begeleider naast hem of haar zit. Via virtual reality kunnen kinderen hun angsten zo stapsgewijs overwinnen, om later de sprong naar het echte leven te maken. In de klas staat een poppetje met ingebouwde camera, en de cliënt heeft een virtual reality bril. Ons VRiendje staat op een RENN4 school en we vroegen de klas, leerkracht en cliënt hoe het werkt.

Toch best spannend!

Met onze cliënt hebben we VRiendje drie keer getest. Hij was heel enthousiast en vond het testen leuk. Zijn feedback over beeld en geluid waren voor ons heel waardevol. Zo gaf hij aan: ‘Het opzetten van de bril was erg spannend. Vooral op het moment dat de bril overging van zwart naar beeld ging mijn hart sneller kloppen! Ik kon mijn leraar goed zien en alle klasgenoten.’

Een camera in onze klas?!

Ook voor de klas was het even wennen. Voor deze kinderen is een verandering sowieso lastig en dan is VRiendje een spannende nieuwe klasgenoot. Het lijkt het beste te werken om VRiendje veel in te zetten en er niet te veel aandacht aan te besteden; dan wennen de kinderen het snelst. Ook de leerkracht was zich in eerste instantie heel bewust van VRiendje, maar dat duurde maar even. Kortom: al met al vinden we deze manier van contact veelbelovend en gaan we door met testen.

Gezocht: cliënten voor de pilot

Ambiq heeft een gebruiksovereenkomst met Horus VR, de ontwikkelaar van VRiendje (en allerlei andere digitale hulpmiddelen voor de gezondheidszorg). Dus: heeft u een cliënt die thuis zit? Misschien wil hij/zij VRiendje ook proberen. Neem dan contact op met projectleider e-health Martijn Wesseling via m.wesseling@ambiq.nl, of bel ons algemene nummer: 088 777 6000.

https://www.ambiq.nl/enb-juni2018/ehealth/vr

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?