Opvoedtip: jouw kind een geldezel?

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Steeds vaker worden jongeren gebruikt als geldezels. Dit betekent dat ze hun bankrekening door criminelen laten gebruiken om geld over te maken naar iemand anders of om geld wit te wassen.

Het kan ook bij jouw kind gebeuren

Misschien denk je: dit overkomt mijn kind niet. Maar soms lijkt het alsof die persoon geen kwade bedoelingen heeft. Of je kind denkt: dat is makkelijk verdienen! En dan is het zo gebeurd.

‘Wil jij snel 100 euro verdienen?’

Criminelen benaderen jongeren op school, op straat, op internet of via social media. Ze vragen de jongere of deze snel geld wil verdienen. En hoe verleidelijk is dat? Niet lang hoeven sparen om een nieuwe scooter, sneakers of de nieuwste smartphone te kunnen kopen?

Ze vragen of ze hun bankrekening mogen gebruiken om geld op te storten. Daarna krijgt de jongere bankrekeningnummers waar hij of zij dat geld naar moet overmaken. De jongere mag een bepaald bedrag zelf houden als beloning. Dit lijkt makkelijk geld verdienen.

Of met een mooi verhaal en een zogenaamde beloning probeert iemand de pas en pincode te lenen. Criminelen storten geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen op de bankrekening van de jongere. Daarna gebruikt de crimineel de pinpas van de jongere om het geld eraf te halen.

Een geldezel is strafbaar

De crimineel blijft onzichtbaar, maar de jongere is het slachtoffer. Hij is schuldig aan criminele activiteiten, moet het gestolen geld terugbetalen en kan niet meer zo gemakkelijk ergens een bankrekening openen. Soms krijgt een geldezel zelfs een strafblad waardoor het moeilijker is om in de toekomst een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te krijgen.

Tips om te voorkomen dat je kind een geldezel wordt

Wat kun je doen:

 • Zorg dat je kind de signalen herkent:
  • Met een mooi verhaal en de belofte van een beloning probeert iemand de betaalpas (en pincode) van je kind te lenen.
  • Een schijnbaar goede vriend of internetliefde vraagt per e-mail of hij of zij een bedrag mag overmaken. Dat bedrag moet je kind daarna naar een andere rekening overmaken.
  • De e-mails of brieven zijn in slecht Nederlands geschreven.
  • De mail of brief is niet aan je kind persoonlijk gericht.
 • Zorg dat je kind nooit iemand anders gebruik laat maken van zijn of haar rekening. Ook niet in noodgevallen of als je kind er een beloning voor krijgt.
 • Vertel je kind dat hij of zij niet in moet gaan op aanbiedingen om makkelijk geld te verdienen. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat vaak ook.

Meer informatie

De financiële opvoeding van je puber

https://www.cjgleiden.nl/nieuws/Opvoedtip%3A-jouw-kind-een-geldezel%3F/-1/222/5371

Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay


Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?