RVS: Tijd voor ‘sociaal vaccin’

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

De landelijke coronamaatregelen staan vaak haaks op andere belangen en waarden in de samenleving. Ze treffen jongeren, alleenstaanden en mensen met een beperking onevenredig hard. De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) vraagt het toekomstige kabinet om een ‘sociaal vaccin’ met nieuwe prioriteiten.

Het afgelopen jaar lag de focus in beleid vooral op het voorkomen van coronabesmettingen en het beschermen van de economie. Volgens de RVS is een veerkrachtige samenleving cruciaal voor een gezond en prettig Nederland. Al voor corona maakte de Raad zich zorgen over die veerkracht en over de gezondheidsverschillen in de samenleving.

De RVS vraagt het nieuwe kabinet om een fundamenteel andere koers, gericht op een mentaal weerbare, gezonde samenleving.

Een van de veranderingen waar de RVS voor pleit is continuïteit van zorg voor jongeren, ook na hun 18e verjaardag. Maak hiertoe leeftijdsgrenzen minder scherp, aldus de RVS. Geef aan dat regelingen kunnen doorlopen tot hun 25e verjaardag, en zorg voor een warme overdracht van hulp bij de overgang naar volwassenheid.

Ook wil de RVS een gezonde omgeving in het onderwijs, zoals een gezond leer- en studieklimaat, en een gezonde voedselomgeving in en om de school. Het moet mogelijk zijn om het studietempo af te stemmen op taken buiten het onderwijs zoals mantelzorgtaken en ouderschap, met flexibele studiefinanciering en studie-uitstel.

Bron: Raad voor Volksgezondheid & Samenleving

10 maart 2021

https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-uit-het-jeugdveld/2021/RVS-Tijd-voor-sociaal-vaccin

Afbeelding van Daniela Dimitrova via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?