Verkiezingsreflectie Erik Dannenberg (Divosa): ‘Rijk en gemeenten zijn toe aan een meer volwassen relatie’

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

De relaties tussen zowel Rijk en gemeenten als overheid en burger staan onder druk. Betere toegang tot hulp en ondersteuning voor mensen in kwetsbare situaties of die laaggeletterd zijn, is hard nodig om de kloof tussen overheid en burger te dichten. Rijk en gemeenten zijn op hun beurt toe aan een meer volwassen relatie. Een goede relatie vraagt om wederzijds vertrouwen en je moet er aan blijven werken, betoogt Divosa-voorzitter Erik Dannenberg.

Het sociaal domein staat volop in de schijnwerpers. Natuurlijk was er in 2020 de toeslagenaffaire die pijnlijk duidelijk maakte hoe de relatie tussen overheid en burger soms spaak loopt. En vorige week stapte de VNG naar de bestuurlijke arbitragecommissie om de tekorten op de jeugdzorg, die oplopen tot zo’n 1,7 miljard per jaar, op scherp te zetten. Er moet meer geld komen, aldus de VNG. Daarmee staat ook de relatie gemeenten-Rijk onder druk.

Maar het gaat niet alleen om meer geld. Natuurlijk zijn de tekorten voor gemeenten reëel en verlammend, daar moet echt wat aan gebeuren. Gemeenten moeten zelf ook doorpakken met de revisie van het sociaal domein. We zijn nu zes jaar onderweg met de gedecentraliseerde taken. Dat gaat met vallen en opstaan, zo bleek ook uit het SCP-rapport van afgelopen najaar.

Maar het gaat niet alleen om meer geld. Gemeenten moeten zelf ook doorpakken met de revisie van het sociaal domein.

Wilt u hier meer over weten klik dan op onderstaande link.

woensdag 17 maart 2021

https://www.divosa.nl/nieuws/verkiezingsreflectie-erik-dannenberg-divosa-rijk-en-gemeenten-zijn-toe-aan-een-meer-volwassen

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?