VNG-inbreng op Tweede Kamer-overleg zorgfraude

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Zorgfraude komt in verschillende vormen voor, de aandacht voor de aanpak door gemeenten groeit. Bij de inrichting van toezicht en handhaving richten gemeenten zich vooral op preventie, om te voorkomen dat malafide zorgaanbieders (‘zorgcowboys’) hun intrede maken.

Denk hierbij aan aanbesteding, inkoop en contractmanagement. Het rapport ‘Een wereld te winnen’ van VNG Naleving (zie onderaan dit bericht) geeft inzicht in aard én aanpak van zorgfraude. Inmiddels zijn ruim 50% van alle gemeenten aangesloten op het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ).

Tijd, capaciteit en gegevensdeling

Goed toezicht en de bestrijding van zorgfraude is complex en vraagt om voldoende tijd en capaciteit, die zijn niet altijd voorhanden. Ook de gegevensdeling binnen gemeenten en met ketenpartners lastig.

Rol VNG

De VNG ondersteunt gemeenten bij de aanpak van zorgfraude. We sluiten ons aan bij het pleidooi van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om te (blijven) bouwen aan krachtig Wmo-toezicht.

Meer informatie

We hebben deze punten naar voren gebracht in onze inbreng op het Nota Overleg ‘Governance in de zorgsector-Zorgfraude’ van de Tweede Kamer en ministers De Jonge en Van Ark op 20 januari. maandag 11 januari 2021

Zie ook 

https://vng.nl/nieuws/vng-inbreng-op-tweede-kamer-overleg-zorgfraude

Afbeelding van StartupStockPhotos via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?