Bijna 30% van het jeugdhulp budget gaat op aan coordinatiekosten

dog-2983021__340

29 procent van het jeugdhulpbudget gaat op aan coördinatiekosten, heeft adviesbureau Berenschot berekend. Van die 29 procent wordt 4 tot 7 procent besteed aan het beheer van de toegang tot hulp.

Voor zijn Benchmark Sociaal domein schatte Berenschot welk deel van het landelijke jeugdhulpbudget wordt besteed aan de hulp op zich: 71 procent. De rest gaat op aan zaken als beleid, toegang en administratie, aansturing, inkoop, monitoring en ict, bij de rijksoverheid, landelijke programma’s, gemeenten en zorgaanbieders.

Berenschot noemt het opmerkelijk dat slechts een klein deel van de coördinatiekosten draait om de toegang tot hulp. Dat werk wordt vaak gedaan door consulenten bij het gemeentelijke loket en het wijkteam. Juist zij zijn de sleutel voor het beheersen van de kosten, aldus Berenschot. Consulenten kunnen met kinderen en ouders bekijken welke steun beschikbaar is in het eigen netwerk en via vrijwilligers, voordat ze verwijzen naar professionele hulp. Consulenten worden vaak ondergewaardeerd en onvoldoende in staat gesteld om hulpvragen goed af te handelen, stelt Berenschot. Ze hebben onvoldoende inspraak in beleid, staan onder grote druk, hebben vaak beperkt inzicht in de cijfers en krijgen weinig bewegingsvrijheid om zelf keuzes te maken.

https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-uit-het-jeugdveld/2019/Coordinatie-kost-29-procent-van-jeugdhulpbudget

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »