Participatie van jongeren bij beleid

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker voorbijgekomen. Het lijkt erop dat dit een complexe vraag is, want anders werd het signaal niet meer zo sterk afgegeven. Hoe zorg je ervoor dat jongeren enthousiast zijn en willen meepraten over het beleid?

De Mohawk indianen wisten het al. Zij zorgden ervoor dat er 7 generaties verder gedacht werd voordat er een besluit werd genomen. Zij waren zicht bewust van het feit dat keuzes die nu gemaakt worden, consequenties voor de toekomst konden hebben.

Hoe zorg je dat jongeren betrokken raken?
  1. Zorg voor een passende manier van communicatie die past bij je doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan WhatsApp. Voor fysieke bijeenkomsten kun je kiezen voor je omgeving die bij jongeren past. Spreek af op een plek die hen aanspreekt.    

Een mooi voorbeeld is de orthodontist van mijn dochter. Ze gaf aan dat mijn dochter haar mocht toevoegen op WhatsApp. Als ze dan een vraag heeft, kan ze ‘m direct stellen via WhatsApp en hoeft ze niet direct te bellen, of langs de praktijk te gaan. Dit is een mooie manier van samenwerking en communicatie.

2. Betrek jongeren vroegtijdig. Zorg dat je weet wat er speelt. Vraag naar ervaring en mening. Zorg dat je zichtbaar bent voor de jeugd

3. Maak gebruik van creatieve vormen. Zorg voor een vorm die past bij de belevingswereld van jongeren. Dit kan van alles zijn, kunst, muziek enz. Als je wil dat de jeugd meer betrokken is bij het opstellen van beleid, zorg dan dat je toegankelijk bent voor de jeugd.

4. Wees transparant over afspraken en wat er met feedback wordt gedaan. Wat wordt er verwacht? Hou rekening met de spanningsboog en diversiteit. Wat doe je met de feedback vanuit de groep? Zorg dat dit helder gecommuniceerd wordt.

5. Wees bewust van de valkuilen van schijnparticipatie. Het lijkt hierbij dat jongeren meedoen, maar dat is uiteindelijk niet het geval. Denk aan:

– Een uitnodiging ontvangen, maar niet mogen reageren/ denken

– Geen terugkoppeling krijgen van acties of daadwerkelijk beleid

– Een minimale stem krijgen.

Summer Koster mei 2022

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?