Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd van start

children-2142646__340

bron: Nederlands Jeugdinstituut

Dit jaar gaan veertien Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd van start. Deze samenwerkingsverbanden brengen kennis vanuit verschillende perspectieven bij elkaar. Hiermee ondersteunen ze de vernieuwing en professionalisering van de jeugdsector.

De Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd gaan aan de slag met de belangrijkste vraagstukken op het gebied van jeugd in de regio. Hoe stoppen we bijvoorbeeld de intergenerationele overdracht van gezondheidsproblemen in Zuid-Limburg? En hoe groeien uit huis geplaatste kinderen en jongeren in de regio Arnhem-Nijmegen toch ‘zo thuis mogelijk’ op?

In een Regionale Kenniswerkplaats Jeugd komen de werelden van praktijk, beleid, onderzoek, opleidingen en kinderen en ouders bijeen. Door samen te werken, leren én verbeteren, dragen de Kenniswerkplaatsen bij aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van de jeugd.

Het programma heeft een looptijd van vijf jaar (2020-2024) en wordt landelijk gecoördineerd door ZonMw. De veertien Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd zijn een vervolg op de huidige Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd. De kans is groot dat er nog een vijftiende Kenniswerkplaats bijkomt, in Utrecht.

Kennis voor iedereen beschikbaar

De kennis en inzichten die regionaal worden opgedaan, worden voor iedereen beschikbaar gesteld. Om dat te stimuleren, zijn de werkplaatsen verbonden aan verschillende programma’s en organisaties in het jeugddomein, waaronder het Nederlands Jeugdinstituut.

Rutger Hageraats, directielid van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), juicht deze samenwerking toe. ‘Vanuit onze publieke taak draagt het NJi bij aan de doelstellingen van de werkplaatsen. Door goede verbindingen te maken met de afzonderlijke werkplaatsen kunnen we bestaande kennis inbrengen. Ook kunnen we de opbrengsten benutten voor de algemene kennisfunctie van het NJi voor het jeugdveld.’

LinkedIn
Facebook
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »