Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd van start

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

bron: Nederlands Jeugdinstituut

Dit jaar gaan veertien Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd van start. Deze samenwerkingsverbanden brengen kennis vanuit verschillende perspectieven bij elkaar. Hiermee ondersteunen ze de vernieuwing en professionalisering van de jeugdsector.

De Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd gaan aan de slag met de belangrijkste vraagstukken op het gebied van jeugd in de regio. Hoe stoppen we bijvoorbeeld de intergenerationele overdracht van gezondheidsproblemen in Zuid-Limburg? En hoe groeien uit huis geplaatste kinderen en jongeren in de regio Arnhem-Nijmegen toch ‘zo thuis mogelijk’ op?

In een Regionale Kenniswerkplaats Jeugd komen de werelden van praktijk, beleid, onderzoek, opleidingen en kinderen en ouders bijeen. Door samen te werken, leren én verbeteren, dragen de Kenniswerkplaatsen bij aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van de jeugd.

Het programma heeft een looptijd van vijf jaar (2020-2024) en wordt landelijk gecoördineerd door ZonMw. De veertien Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd zijn een vervolg op de huidige Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd. De kans is groot dat er nog een vijftiende Kenniswerkplaats bijkomt, in Utrecht.

Kennis voor iedereen beschikbaar

De kennis en inzichten die regionaal worden opgedaan, worden voor iedereen beschikbaar gesteld. Om dat te stimuleren, zijn de werkplaatsen verbonden aan verschillende programma’s en organisaties in het jeugddomein, waaronder het Nederlands Jeugdinstituut.

Rutger Hageraats, directielid van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), juicht deze samenwerking toe. ‘Vanuit onze publieke taak draagt het NJi bij aan de doelstellingen van de werkplaatsen. Door goede verbindingen te maken met de afzonderlijke werkplaatsen kunnen we bestaande kennis inbrengen. Ook kunnen we de opbrengsten benutten voor de algemene kennisfunctie van het NJi voor het jeugdveld.’

Ontdek meer

Boekentip

Deep Democracy

Leestijd: 2 min. Herken je dat? Dat mensen ‘ja’ zeggen en ‘nee’ doen? Dat een democratisch genomen besluit door bijna de helft van

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?