Helft ouders vindt opvoeden in coronatijd moeilijk

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

  • 1 juli 2020

De helft van de ouders had de afgelopen maand moeite met de opvoeding van hun kinderen. Dat blijkt uit een peiling van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid onder ruim duizend ouders.

De ouders vulden de Balansmeter in, een vragenlijst die drie keer per jaar de draagkracht van ouders onderzoekt. De onderzoekers legden de resultaten van deze peiling naast die van de Balansmeter van voor de coronacrisis.

Ouders gaven voor de coronatijd hun balans gemiddeld een 7,9 en tijdens de coronatijd een 5,7. Een op de drie ouders ervaart de balans als onvoldoende: een 4 of minder. Dit is zeven keer zoveel als voor corona.

Het steun- en aanpassingsvermogen van ouders is tijdens de coronacrisis aanzienlijk veranderd. Zo’n 39 procent van de ouders ervaart weinig steun van anderen, zoals hun partner of familie, tegenover 17 procent voor corona. 45 procent vindt het moeilijk om met veranderingen en plotselinge gebeurtenissen om te gaan. Voor de coronacrisis was dit 7,5 procent.

‘Er is veel onderzoek naar de beleving van ouders tijdens de coronacrisis. Met de informatie die dit oplevert, moeten we ons een beeld gaan vormen van wat er gebeurt en wat we daarvan kunnen leren’, zegt Marielle Balledux van het Nederlands Jeugdinstituut. ‘Ook uit dit onderzoek blijkt weer dat opgroeien en opvoeden iets is waar we elkaar bij nodig hebben en in moeten steunen, ook in moeilijke tijden. Het is daarom belangrijk dat ouders in gesprek blijven. Met elkaar, maar ook met professionals.’

Bron: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid; Nederlands Jeugdinstituut

https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-uit-het-jeugdveld/2020/Helft-ouders-vindt-opvoeden-in-coronatijd-moeilijk

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?